Wie Wat Water – Ontdek de Wereld van Waterkwaliteit

Waterkwaliteit is een hot topic in de landbouw! De KRW streeft ernaar de waterkwaliteit in heel Europa te verbeteren. Maar wat betekent dit nu precies voor jou als boer? Helaas bestaan er nog veel onduidelijkheden en misverstanden over de KRW en waterkwaliteit. “Wie Wat Water: De BoerenPodcast” is is speciaal ontwikkeld om jou te informeren over de Kaderrichtlijn Water (KRW) en andere belangrijke waterkwaliteitskwesties binnen de agrarische sector..

In drie boeiende afleveringen nemen we je mee op een reis door de wereld van waterkwaliteit en landbouw. Hierin wordt gestreefd naar heldere uitleg, praktische informatie en inspirerende verhalen. Het gaat erom het eerlijke verhaal te vertellen over de uitdagingen en mogelijkheden die de KRW met zich meebrengt.

De podcastserie

“Wie Wat Water: De BoerenPodcast” bestaat uit drie afleveringen van circa 45 minuten, elk met een eigen thema:

In deze aflevering duiken we in de waterkwaliteit van Nederland en wat dit betekent voor jou als agrariër. Samen met onze gasten Jan Roelsma van Wetterskip Fryslân, Diederik van der Molen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en agrarisch ondernemer en tevens DAW-demobedrijf Tjerk Hof, bespreken we de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de rol van monitoring in het behoud en verbetering van onze wateren. We verkennen de doelen van de KRW, de uitdagingen die boeren tegenkomen en de praktische maatregelen die kunnen worden genomen om de waterkwaliteit te verbeteren. Ontdek in 45 minuten waarom waterkwaliteit een zaak van iedereen is en hoe agrariërs hier een actieve rol in spelen.

Luister podcastaflevering 1 via Youtube of Spotify!

In deze aflevering leer je meer over nutriëntenmanagement en de impact op waterkwaliteit. Samen met NAJK-bestuurder Hilde Coolman als host en experts Gerard Ros van het Nutriënten Management Instituut (NMI) en Zwier van de Vegte van proefboerderij de Marke, bespreken we de rol van nutriënten in zowel oppervlakte- als grondwater, de huidige uitdagingen en oplossingen, en praktische maatregelen die je als boer kunt nemen om de waterkwaliteit te verbeteren. Bovendien deelt Melkveebedrijf Poppe Herfte welke moderne maatregelen zij nemen voor betere nutriënten benutting en het sluiten van kringlopen. Deze aflevering biedt waardevolle inzichten en concrete tips voor (jonge) agrariërs die willen bijdragen aan een duurzamer waterbeheer.

Luister podcastaflevering 2 via Spotify of YouTube!

In de derde en laatste aflevering van “Wie Wat Water: De BoerenPodcast” richten we onze blik op de impact van gewasbeschermingsmiddelen (GBM) op de waterkwaliteit. Samen met onze host Hilde Coolman en experts Peter Knippels van LTO en Marnix Gijlers van Aeres Hogeschool, verkennen we de huidige uitdagingen en oplossingen in de landbouw. Wat zijn de belangrijkste gewasbeschermingsmiddelen die in het water terechtkomen? Welke maatregelen zijn al in gang gezet om dit te verminderen? En wat kun jij als boer doen om jouw impact te minimaliseren? Daarnaast bespreken we een praktijkcasus van akkerbouwer Reinder Hogenhout en ontkrachten we hardnekkige misverstanden in onze rubriek “Feiten en Fabels”. Mis deze laatste aflevering niet voor waardevolle inzichten en praktische tips!

Luister podcastaflevering 3 via Spotify of YouTube!

Luister de podcast op Spotify of YouTube.

Veelgestelde vragen en antwoorden
  • Lees hier de veelgestelde vragen en antwoorden van podcastaflevering 1: Kaderrichtlijn Water (KRW) & Monitoring
  • Lees hier de veelgestelde vragen en antwoorden van podcastaflevering 2: Slim Nutriëntenmanagement: meer gewas, minder waterproblemen
  • Lees hier de veelgestelde vragen en antwoorden van podcastaflevering 3: Gewasbescherming en waterkwaliteit

Link naar relevante informatie

Wil je nog meer weten over het thema waterkwaliteit in relatie tot de landbouw? Hieronder hebben we een aantal links naar website op een rijtje gezet, zodat je nog verder in het thema kunt duiken!

www.agrarischwaterbeheer.nl

www.lto.nl/emissiereductiesprint

Partners

“Wie Wat Water: De BoerenPodcast” wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en is uitgevoerd in samenwerking met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW).