Bedrijfsovername in 3 stappen
Een bedrijf overnemen is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet. Het is een proces van jarenlange voorbereiding.
Stap 1: het voortraject
Dit stadium staat in teken van vragen stellen, zoals: is het bedrijf over te nemen? Is het bedrijf levensvatbaar? Wil ik het wel overnemen? Wat willen mijn broers en zussen? Ben ik geschikt? Wellicht ben je geïnteresseerd in wat het bedrijf allemaal nog meer te bieden heeft. Wat komt er allemaal nog meer bij dan alleen het werk op het erf? De boer van nu is veel meer achter de computer te vinden dan vroeger. In de weg naar bedrijfsovername is het van belang dat je naast de technische kant ook de economische kant van het bedrijf kent. In deze fase kan je geadviseerd worden in bijvoorbeeld het krijgen van financieel inzicht, zodat ook jij kunt meepraten als de boekhouder langskomt.
Stap 2: volop aan het werk in het bedrijf
Je ben al volop aan het werk, zo mogelijk in een maatschap. Wanneer je zowel technisch als financieel inzicht in het bedrijf hebt, weet je hoe het bedrijf ervoor staat. Weeg verschillende zaken met elkaar af, zoals de toekomst van het bedrijf, huidige en toekomstige wetgeving, subsidies, fondsen en regelingen. In deze fase heb je nog niet de intentie het bedrijf op korte termijn over te nemen. Je gaat een maatschap aan om zo het bedrijf jou eigen te maken en te je mogelijkheden binnen het bedrijf te ontdekken. Maar wat is een maatschap precies? En waar moet je rekening mee houden? Wat moet en kun je allemaal regelen? In wat voor soort maatschap zit je of kom je? Is er iets geregeld in verband met het antispeculatiebeding? En tegen welke waarde mag je het bedrijf uiteindelijk overnemen? Maar denk bijvoorbeeld ook aan de communicatie met overige gezinsleden en eventuele partner. En dan zijn er ook nog de fiscale regelingen.
Stap 3: de overname
In de voorbereidende tijd die je tijdens de maatschap hebt gehad, ben je al veel dingen binnen het bedrijf tegengekomen. Misschien ben je dingen tegengekomen die je wél of absoluut niet liggen. In deze fase van bedrijfsovername heb je behoefte aan advies over keuzes die nu komen. Welke kant wil je op met het bedrijf? Hoe ziet het bedrijfsplan er precies uit? Wat haal je daaruit? Hoe ga je je plannen financieren? Hoe gaan we de overname vormgeven? Na overname kun je waarschijnlijk wel wat advies gebruiken om het bedrijf op de juiste manier te ontwikkelen op een manier die bij jou past. Nu je zelfstandig ondernemer bent geworden is het goed ook achterom te blijven kijken, in plaats van alleen vooruit. Blijf bedenken: wat ging goed, wat kon beter? Hoe kan ik zowel mijzelf als het bedrijf het beste ontwikkelen?