BNDR maart 2024
Eiwit: het gevecht van de toekomst
‘Waar halen we onze eiwitten vandaan?’, ‘Hoeveel eiwitten hebben we nodig om nieuwe eiwitten te produceren?’ en ‘Welke eiwitten produceren we?’ zijn de drie vragen die de komende jaren steeds belangrijker gaan worden. De afgelopen jaren is hier al veel discussie over geweest, maar dat was vooral een discussie over wat nu beter is voor onze planeet en samenleving: dierlijk of plantaardig eiwit. Het ging dus vooral om de vraag ‘Welk eind eiwitproduct is beter?‘ en niet om de vraag waaruit deze eiwitten geproduceerd worden en wat hiervoor nodig is. Dit gaat veranderen!
Doordat Poetin Oekraïne binnenviel, zijn we met de neus op de feiten gedrukt dat toelevering van grondstoffen cruciaal is. De wereld is in beroering en machtsblokken naast Poetin, zoals China of de Verenigde Staten, proberen juist die toelevering van grondstoffen veilig te stellen, zodat er nog zowel plantaardig als dierlijk eiwit geproduceerd kan worden.
De Europese Unie, ons machtsblok, is zo ver nog niet. Zij kijken vooral naar binnen en daar gaat het fout. Je kunt een agrocluster wel helemaal willen veranderen, maar zonder de beschikking over fatsoenlijke grondstofstromen die je gebruikt om dierlijk ofwel plantaardig eiwit te produceren, ben je bezig met een droom die niet berust op enige realiteit. Immers, hebben we in de toekomst nog de beschikking over genoeg raapschroot of andere eiwitten? Hebben we nog wel genoeg mest om stikstof naar ons land te brengen? Als we dit nog willen aanvullen met kunstmest, kunnen we die dan zelf produceren of moeten we dat van buitenaf aankopen?
Dit zijn strategische vragen die je eerst moet beantwoorden, voordat je grote uitspraken doet over welk eiwit je waar wilt produceren. Daarom is het van groot belang dat de Europese overlegtafel die ook wel bekend staat als de ‘Strategic Dialogue’, waar onze Peter Meedendorp aan zit, strategisch kijkt naar ons voedselsysteem en de productie hiervan. Zonder strategie, kun je van alles willen, maar je loopt tegen een muur!
Roy Meijer, NAJK-voorzitter