BNDR december 2024

Onderwijs: Kennis is macht

Deze uitspraak ken je misschien wel. Hij is oorspronkelijk afkomstig van de Engelse filosoof Thomas Hobbes in zijn boek De Homine (over de mens, 1658). In dit boek kijkt Hobbes naar hoe mensen zijn, hoe ze denken en wat hen motiveert. Hij komt tot de conclusie dat het belangrijk is om deze aspecten te begrijpen om sociale interacties en politieke structuren goed te doorgronden. Kennis over de menselijke natuur helpt zowel gewone mensen als leiders om beter om te gaan met de wereld, conflicten te vermijden en stabiliteit te creëren.

Hobbes denkt in samenlevingen waarin de inwoners geregeerd worden voor leiders die voor hen zorgen, maar ook hen beschermen tegen gevaren van buitenaf. Je kunt zijn denklijn ook toepassen op je eigen bedrijf. Immers, jij als ondernemer bent de leider van jouw tent. Je bent verantwoordelijk voor de mensen die er werken. Daarnaast moet je jouw bedrijf beschermen tegen conflicten, omdat hier mogelijk gevaar in schuilt. Als laatste moet je stabiliteit creëren voor jouw bedrijf, maar ook voor jouw mensen die hierdoor weten waar ze aan toe zijn en wat ze moeten doen.

De grote vraag is vervolgens: hoe kom je dan aan die kennis, als kennis macht is? Daar gaat in feite deze BNDR over. Haal je deze kennis uit je opleiding? Helpen podcasts hierbij, zoals onze podcast ‘Wie wat water’, die gaat over de Kaderrichtlijn Water (KRW)? Of zijn het juist webinars, zoals onze webinar uit de leskist ‘veilig op stage’? Of is het vooral het op de hoogte worden gehouden van politieke ontwikkelingen in Den Haag en de rol van NAJK hierin?

Ik denk dat het een mix is van alles, en meer. De kern is dat we ons als ondernemers moeten realiseren dat kennis macht is. Maar kennis komt niet vanzelf aanwaaien; daar moet je actief naar op zoek!

Roy Meijer, NAJK-voorzitter