Doelsturing van groot belang in klimaatopgave voor de landbouw

Vandaag, op donderdag 24 oktober presenteerde het kabinet de Klimaat- en Energieverkenning 2024 (KEV). Deze jaarlijkse verkenning geeft inzicht in hoe o.a. broeikasgasemissies zich in de toekomst kunnen ontwikkelen aan de hand van bestaand klimaatbeleid. De KEV maakt duidelijk dat de gewenste emissiereductie uit landbouw en landgebruik voor 2030 nog veel van de landbouw vraagt. De aankondiging van minister Wiersma voor het implementeren van doelsturing op klimaat komt dan ook als geroepen.  “Zolang je als individuele ondernemer niet weet waar je aan moet voldoen kan je er ook niet in investeren op bedrijfsniveau”, stelt Merel Straathof, portefeuillehouder leefomgeving.

NAJK is niet verrast door de uitkomsten van de KEV 2024. Bedrijven die willen investeren in klimaat doen dit voor minimaal 20 jaar. Deze investeringen moeten in lijn zijn met de wensen van de markt en overheid. Echter is het tot op heden niet duidelijk waar je als bedrijf in 2030 en 2050 aan moet voldoen. Deze aanhoudende onduidelijkheid beperkt investeringen van jonge boeren in klimaatreductie.  Daarnaast worden de resultaten van managementmaatregelen nog onvoldoende meegenomen in de verkenning. De stap naar doelsturing voor de klimaat is om onder andere deze redenen al langer een grote wens van NAJK. Door aan de voorkant te stimuleren en aan de achterkant haalbare bedrijfsspecifieke emissiedoelen vast te stellen gaan ondernemers stappen zetten. Alleen zo krijgen we een beweging op gang.

De eerste contouren voor doelsturing zijn geschetst, na concretisering zal blijken welke gevolgen dit heeft voor de haalbaarheid van de klimaatdoelen. De doelstellingen voor 2030 komen snel dichterbij. “Een vlotte implementatie van doelsturing op broeikasgassen is nodig om jonge boeren voldoende tijd te geven om te werken aan de doelstellingen. Als NAJK werken we hier graag aan mee”, aldus Straathof.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *