Uitstel voor inzaaien vanggewassen en uitrijden mest: Flexibiliteit in landbouwbeleid zeer welkom!

Vorige week maakte de minister van LVVN bekend dat zij uitstel verleent voor de 1 oktober maatregel met oplopende stikstofkorting. Het verplicht inzaaien van een vanggewas wordt met 3 weken verlaat tot uiterlijk 21 oktober. Eerder maakte de minister al bekend twee weken extra de tijd te geven voor het uitrijden van dierlijke mest op grasland, tot 14 september. Dit uitstel is tot stand gekomen na overleggen tussen verschillende belanghebbenden, waaronder het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en het ministerie van LVVN en I&W.

Ruben Klein Teeselink, portefeuillehouder melkveehouderij bij NAJK, reageert positief op deze toezeggingen: “Na goede inhoudelijke discussies binnen de expertgroep zijn we blij met deze beslissing. ” Hij benadrukt dat dit een belangrijke stap is voor boeren die dit jaar met zeer uitdagende weersomstandigheden te maken hebben gehad.

“Dit jaar is een typisch voorbeeld dat kalenderlandbouw niet werkbaar is in de praktijk. Uiteindelijk willen we toe naar doelsturing en een realistisch beleid wat niet gebonden is aan data. We zijn blij met deze eerste stap van versoepeling van de data.” vult Hilde Coolman portefeuillehouder akkerbouw aan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *