Zuidelijke maïs heeft nog even te gaan

Met drogestofpercentages tussen de 13 en 25% is de mais van MaïsChallenge-deelnemers in Zuid-Nederland voorlopig nog niet rijp. Dat bleek tijdens de eerste van drie regionale masterclasses die NAJK, Limagrain en FrieslandCampina deze week organiseren. Deelnemende melkveehouders werden voorbereid op de oogst en conservering van kuilvoer. Meer en betere maïs in het rantsoen verlaagt methaan-uitstoot en helpt de CO2-voetafdruk van melkveebedrijven te verkleinen.

Zonuren nodig

In de MaïsChallenge 2024 zijn 50 jonge melkveehouders en 3 agrarische scholenteams met elkaar de uitdaging aangegaan om hun ruwvoerrendement te verhogen en CO2-voetafdruk te verkleinen. De Challenge-deelnemers uit het zuiden blikten gisteren, op het Foqus-melkveebedrijf Wouters-Kokx VOF in Molenschot, terug op het verloop van het groeiseizoen. Door de natheid is er in deze contreien tot ver in juni gezaaid. Waar elders het maïsgewas de 2m hoogte aantipte, waren hier in juli percelen nog maar net in beginontwikkeling. Zonuren zijn nodig om het nog resterend aantal groeidagen maximaal te benutten voor drogestofaanleg. Volgens de specialisten van Limagrain is de kolf bij menigeen nog maar halverwege de afrijping. Reden temeer om dit jaar extra alert te zijn op het juiste hakselmoment, want daarmee valt en staat de voederwaardekwaliteit. Voor wie de maïs niet rijp gaat oogsten, is het advies hoger te hakselen en te zorgen dat de droge maïs altijd onderin de kuil ligt met het eventuele minder droge product daarbovenop.

 

Extra melkgeld

FrieslandCampina onderstreepte in haar workshop ‘Versnellen op klimaat’ het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma Foqus planet waarmee melkveehouders onder andere een financiële toeslag ontvangen voor het verlagen van hun carbon foot print via dier, voer, mest, energie en/of koolstofvastlegging. Een bedrijf met bijvoorbeeld 1 miljoen kg melk dat het maïsdeel van goede kwaliteit in het ruwvoerrantsoen vergroot naar 40% kan 35 gram CO2 reduceren en daarmee 1.750 euro aan extra melkgeld in een jaar genereren. De winst zit hem vooral in het beteugelen van de uitstoot van de pensfermentatie door koeien beter verteerbare maïs voor te zetten en in krachtvoerbesparing.