NAJK steunt koers naar doelsturing in 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn
Op vrijdag 11 april publiceerde minister Wiersma een Kamerbrief over de contouren van het 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (APN). In deze brief aan de Tweede Kamer schetst de minister een koerswijziging waarbij maatwerk en doelsturing centraal staan. Een noodzakelijke stap richting het verbeteren van de waterkwaliteit en het versterken van het ondernemerschap in de landbouw. “De koers die nu wordt geschetst biedt kansen om met vakmanschap middels doelsturing zeélf te werken aan de waterkwaliteit als ondernemer. De komende maanden zijn cruciaal om dit verder in te vullen.” aldus Hilde Coolman Portefeuillehouder Akkerbouw.
Doelsturing
NAJK is positief over het voorgenomen ingroeipad naar doelsturing. Daar pleiten wij al langer voor: doelsturing geeft ondernemers keuzevrijheid bij het nemen van maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Zij kunnen dan zelf bepalen welke maatregel het meest effectief is binnen hun bedrijfsvoering én op het juiste moment en de juiste plaats wordt toegepast. Daarmee vormt doelsturing de basis voor de omslag van generiek beleid naar vakmanschap en eigen verantwoordelijkheid van de ondernemer.
Een effectieve, uitvoerbare en haalbare uitwerking is echter van essentieel belang. Daarbij valt of staat het plan bij de ontheffingen die verleend kunnen worden bij goede resultaten. Het is echter ook van belang om een doelstelling per grondsoort vast te stellen, metingen uit te voeren volgens een geborgd protocol en om te voorzien in kennis, inzicht en instrumenten om het doel te halen.
NAJK is onderdeel van een consortium dat de komende maanden samen met het ministerie werkt aan de verdere uitwerking van dit traject. Wij zijn gemotiveerd om die handschoen op te pakken.
Aanvullende maatregelen
Voor gebieden waar de waterkwaliteitsdoelen nog niet worden gehaald, zijn aanvullende maatregelen aangekondigd. NAJK volgt met belangstelling de doorrekeningen die moeten aantonen wat deze maatregelen bijdragen aan de waterkwaliteit, maar ook wat hun impact is op de bedrijfsvoering en economie van boerenbedrijven.
“Ik begrijp heel goed dat de voorgestelde maatregelen forse gevolgen zullen hebben in die gebieden. Dat benadrukt nogmaals het belang van een snelle, zorgvuldige invoering van doelsturing, zodat ondernemers die goed presteren vrijstelling van aanvullende maatregelen kunnen krijgen.” – aldus Hilde Coolman, portefeuillehouder akkerbouw.
Lokaal doen wat lokaal kan
In de Kamerbrief wordt verwezen naar de ‘restopgave’ die mogelijk in sommige gebieden overblijft. Regionale overheden krijgen een rol bij het nemen van eventuele aanvullende maatregelen. Het is logisch dat (mede)verantwoordelijkheid in het gebied wordt gelegd en dat er aansluiting wordt gezocht bij andere trajecten.
Tegelijkertijd onderstrepen wij het belang van duidelijke landelijke kaders. Waar komt welke beslissingsbevoegdheid te liggen? Wie is het aanspreekpunt voor overleg? Zonder heldere afspraken dreigt versnippering van verantwoordelijkheden en onduidelijkheid over uitvoering. Dit kan leiden tot willekeur en verminderde slagkracht in het gebied. NAJK denkt graag mee over een goede inrichting van dit proces.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!