Combi robotmelken en weidegang drie jaar prominent op de kaart

Als er een thema is waar moderne technologie en natuurlijk gedrag van de koe elkaar ontmoeten, dan is het wel robotmelken én weidegang bieden. Voor de ene melkveehouder een succesvolle combinatie, voor de ander een brug te ver. Het project ‘Robot & Weiden? Voor Elkaar!’ richt zich de komende drie jaar op beide groepen melkveehouders. Kennisontwikkeling, ambassadeurs aan het woord en buitenlandse studietrips zijn onder meer de activiteiten binnen het ambitieuze project.

Vier jaar geleden werd de Werkgroep Meerweiden opgericht. Een samenwerking tussen het ministerie van LVVN en vier sectorpartijen uit de melkveehouderij, te weten: NAJK, LTO, Biohuis en Netwerk GRONDig. Doel was om het weiden van melk- en jongvee onder de aandacht te brengen en te bevorderen. Het project ‘Robot & Weiden? Voor Elkaar!’ komt voort uit de werkgroep. NAJK leidt het project en wordt ondersteund door Aeres Hogeschool Dronten en Netwerk GRONDig.

Update van registratiesystematiek uren weidegang
Het project ‘Robot & Weiden? Voor Elkaar!’ is onderverdeeld in zes thema’s. Een in het oog springende is het ontwikkelen van een registratiesysteem dat beter aan zal sluiten bij robotmelken en weidegang. Een melkveehouder uit Hattem heeft de lead over dit onderdeel. Hij gaat komend weideseizoen zelf beginnen met de combi weiden en robotmelken. De 120 dagen van zes uur per dag zijn volgens de melkveehouder statisch en onpraktisch. Tijdens de projectperiode wordt alternatieve registratie verkend en beproefd.

Ambassadeurs
NAJK gaat in vier regio’s letterlijk de boer op. Praktijkkennis van voorlopers wordt gezocht en gedeeld met andere collega-melkveehouders. Het projectteam geeft de titel van ambassadeur natuurlijk niet zomaar weg. Per regio zullen melkveehouders betrokken
worden die bevlogen de combi robotmelken en weidegang toepassen. Daarmee vervullen zij een voorbeeldfunctie om andere melkveehouders te enthousiasmeren. ‘Weidegang en robotmelken combineren? Hoewel het een uitdaging kan lijken, is het ook juist een kans voor jonge, innovatieve en ambitieuze boeren. NAJK staat klaar om hen hierin te ondersteunen en te inspireren’ stelt projectleider Gerjanne van Esveld. NAJK buigt zich tijdens de projectperiode over de mobiele melkrobot. Een deskstudie naar haalbaarheid en betaalbaarheid wordt uitgevoerd.

Aeres Hogeschool
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Aeres Hogeschool is aangesloten bij het project en levert kennis en expertise over graslandbeheer. Zij inspireert de jonge generatie om techniek en welbevinden van de koe in de wei te matchen. Het aantal melkveehouders dat melkt met robot staat nu op zo’n 36%, dat aantal neemt nog steeds toe. Weidegang blijft een belangrijk thema, het draagt bij aan dierenwelzijn, een positief imago, kostenbesparing én ammoniakreductie. Weiden is daarmee een relevante managementmaatregel. “Succesvol weiden begint altijd bij de boer, maar groeit door onderzoek, advies en onderwijs”, aldus Agnes van den Pol van Aeres Hogeschool Dronten.

Turen bij buitenlandse buren
Zweden en Ierland zijn weideganglanden bij uitstek. In Zweden is weidegang verplicht en Ierland is kampioen grasland en weidegang in Europa. Beide landen hebben ervaring met de combi robotmelken en weidegang. Onderdeel van het project zijn studiereizen naar deze twee landen met melkveehouders die zich daar binnenkort voor op kunnen geven. Een loting wijst uit welke vier melkveehouders mee gaan per buitenlandse excursie. Daarnaast wordt een Europees digitaal platform opgericht, zodat de Nederlandse en buitenlandse collega-melkveehouders met elkaar in contact kunnen treden om ervaringen over robotmelken en weiden uit te wisselen. Netwerk GRONDig heeft het initiatief bij deze thema’s.

Op de hoogte blijven van dit project? Binnenkort verschijnt de website www.robotweiden.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *