De studiereis van Maïschallenge winnares Gerjanne van Ginkel
Winnares van NAJK en Limagrain’s Maïschallenge 2022, Gerjanne van Ginkel, mocht dit najaar op studiereis naar het Franse Auvergne om alles te leren over maïszaadproductie.
De Bennekomse van Ginkel woont samen met haar vriend op een bedrijf met koeien en witvleeskalveren, dat ze recent van haar ouders heeft overgenomen. Hier telen ze 8 hectare maïs en 32 hectare gras. In 2022 nam Gerjanne deel aan de Maïschallenge, die als doel heeft de kennis rondom het telen van maïs te vergroten, informa
tie onder jongeboeren uit te wisselen en de maïsteelt te verduurzamen.
“Ik had niet verwacht dat ik de Maïschallenge zou winnen,” vertelt Gerjanne. “Ik maakte elke week een filmpje en heb de maïs opgemeten en goed bijgehouden. We hadden dat seizoen veel geluk omdat we telkens op tijd regen kregen Het winnen van de studiereis was vervolgens een hele leuke prijs, vooral omdat ik de ervaring samen met mijn vriend kon delen en we met 10 vertegenwoordigers op pad gingen waren waarvan 3 van Limagrain.”
De reis begon met een bezoek aan het hoofdkantoor van Limagrain, waar Gerjanne en haar vriend een presentatie kregen over het bedrijf en zijn werkzaamheden. “Het is een mooi bedrijf met veel medewerkers.” Daarna bezochten ze de fabriek waar maïszaden na de oogst worden verwerkt en in zakken worden verpakt. “Het was bijzonder om te zien hoeveel werk erin gaat zitten voordat zo’n zak volgend voorjaar bij ons in Nederland op het erf staat.”
Op de tweede dag ging de gehele groep naar het onderzoekscentrum van Limagrain om te leren hoe nieuwe maïsvariëteiten worden ontwikkeld. In de middag bezochten ze een boer die 40 hectare maïszaad voor de coöperatie Limagrain produceert. “Het was indrukwekkend om te zien hoe naast de moederlijnen ook vaderlijnen groeien die eerder in het seizoen voor de bestuiving hebben gezorgd. We konden zelfs de kolvenplukmachine op ons gemak bekijken, omdat het regende en de kolven van de moederplant niet geoogst konden worden.” Woensdag sloten ze de reis af met een bezoek aan de landbouwbeurs Sommet de l’Élevage. “Een prachtige beurs vol met machines, koeien, schapen en pony’s.”
Gerjanne vertelt dat ze tijdens de studiereis vooral veel leerde over het veredelen van maïs en het complexe proces dat aan het maken van maïszaad voorafgaat. “Dit is belangrijk, vooral met het veranderende klimaat; de toekomst ligt in droogtebestendige maïs.” Ondanks haar zorgen over de toekomst van maïs in Nederland, is haar ambitie om slim en efficiënt te blijven boeren op de vruchtbare grond van Nederland.