Stappen op weg naar een dierwaardige veehouderij en de impact daarvan

Vandaag heeft de voorzitter van de hoofdtafel Convenant dierwaardige veehouderij, Elbert Roest het onderzoeksrapport ‘Werken aan dierenwelzijn in de veehouderij: een sociaaleconomische impactanalyse’, aangeboden aan Minister Femke Wiersma. Dit gebeurde tijdens werkbezoeken aan veehouderijbedrijven. Duidelijk is dat de voorgestelde stappen leiden tot kostenverhogingen, en die zullen in de keten tot en met de consument moeten worden verdeeld. De partijen aan de hoofdtafel betrekken de onderzoeksresultaten bij de invulling naar een meer dierwaardige veehouderij.

Het onderzoeksrapport is verbonden aan het convenanttraject richting een dierwaardige veehouderij. Dagelijks bestuurders Wendy Kicken en Ruben Klein Teeselink nemen vanuit hun rol bij NAJK actief deel in gesprekken rondom het Convenant Dierwaardige Veehouderij. Binnen dit traject is sinds oktober 2022 een brede coalitie van partijen met elkaar in overleg over de invulling van dierenwelzijnsregels per dierlijke sector. Het onderzoeksrapport speelt in op een toenemende maatschappelijke betrokkenheid op dierenwelzijn en de brede wens om verdere verbetering in dierenwelzijn in de veehouderij te realiseren.

Dierenwelzijnsstandaarden en de aanpassing daarvan hebben forse gevolgen voor de bedrijfsopzet en daarmee ook voor de kostprijs en de prijs in de keten tot aan de consument. Succesvolle realisatie van de wens om via de voorgestelde (sector-) plannen tot een meer dierwaardige veehouderij te komen vraagt om gezamenlijke en gelijktijdige inzet van alle betrokken partijen; het rijksbeleid (en Europees beleid), inzet van markt- en ketenpartijen, en de consument.

De onderzoekers pleiten voor een realistische fasegewijze aanpak, waarbij door het goed monitoren van de voortgang indien nodig bijgestuurd kan worden. In dit proces is een belangrijke rol weggelegd voor een onafhankelijke autoriteit die de randvoorwaarden en de ambitie van het proces moet gaan bewaken. Voor de partijen in het convenanttraject is de uitdaging om de route naar een meer dierwaardige veehouderij in 2040, te vertalen naar heldere onderlinge afspraken. Dan wordt duidelijk wat eenieders rol is voor het zetten van deze stappen naar een dierwaardiger veehouderij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *