BoerenKansen-project overtreft verwachtingen

Het BoerenKansen-project van NAJK, dat liep van juni 2022 tot en met mei 2024, is succesvol ten einde gekomen. Met als doel jonge agrariërs bewust te maken van kringlooplandbouw en hen praktische handvatten te bieden, wist het project 743 deelnemers aan te trekken.

Workshops en Communicatie

Tijdens BoerenKansen werden 25 workshops en webinars georganiseerd, zowel fysiek als online, waarin onderwerpen als natuurlijke diergeneesmiddelen, meerwaarde creëren met een neventak en eigen voederwinning aan bod kwamen.

De video’s en het bordspel Kring Loop, dat als afsluiting van het project werd ontwikkeld om jonge boeren de mogelijkheid te bieden op een interactieve manier hun kennis over kringlooplandbouw te testen en verder te ontwikkelen, waren echte hoogtepunten.

Marjan Holtland, projectmedewerker bij BoerenKansen, benadrukt dat vooral de interactieve aard van de workshops en de ondersteunende video’s jongeren inspireerden. “De video’s hielpen niet alleen om de workshops te promoten, maar zorgden er ook voor dat de opgedane kennis op een speelse manier werd vastgehouden.”

Tijdens een van de workshops, ‘Hoe betrek je de omgeving?’, werd het voor veel deelnemers duidelijk dat ze al meer met hun omgeving deden dan ze zelf doorhadden, zoals het organiseren van open dagen of boerderij-educatie. Dit soort inzichten motiveerde hen om deze initiatieven verder uit te breiden.

Samenwerking en Innovatie

De samenwerking met Bionext, evenals de inzet van een enthousiast projectteam droeg bij aan het succes van het project. De samenwerking met Bionext benadrukte de voordelen van het verbinden van reguliere en biologische boeren, waardoor jonge boeren een duurzaam netwerk konden opbouwen.

BoerenKansen zorgde niet alleen voor meer bewustwording en kennisoverdracht, maar heeft ook jonge boeren geïnspireerd om duurzamer te werken. Holtland ziet de toekomst van kringlooplandbouw in Nederland positief tegemoet. “Jonge boeren zijn steeds meer geïnteresseerd en gemotiveerd om duurzame methoden toe te passen.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *