Duurzaamheid als beweging, NAJK positief over uitkomsten Strategisch Dialoog 

Vanochtend heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, haar persconferentie gegeven over de uitkomsten van het Strategic Dialogue on the Future of Agriculture welke de afgelopen maanden door 29 organisaties is uitonderhandeld. Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is positief en blij met de uitkomsten van het dialoog.

 

“Deze breed gedragen voedselvisie biedt een stevige basis voor toekomstig landbouw- en milieubeleid in Europa met perspectief voor jonge boeren en tuinders. Het helpt ons om weer vanuit een visie naar de wereld te kunnen kijken zodat we de huidige problemen in Nederland op kunnen lossen”, vertelt Gerben Boom, portefeuillehouder Internationaal en vice-voorzitter van NAJK.

Belangrijke stap voorwaarts

NAJK ziet de uitkomsten van dit akkoord als een belangrijke stap voorwaarts na een lange periode van onzekerheid en onrust in de sector. Dit komt met name door de keuzes die er in het rapport gemaakt zijn. Door de brede vertegenwoordiging van organisaties wordt duidelijk uitgesproken wat het strategische en geopolitieke belang is van de Europese land- en tuinbouw en dat daar in toekomstig beleid rekening mee gehouden dient te worden.

Tegelijkertijd zegt het rapport dat we doorgaan met het verder verduurzamen van onze sector. Maar dan wel op een realistische manier met behoud van verdienvermogen “‘Niemand is gehouden tot het onmogelijke, maar we moeten ons best doen om het onmogelijke mogelijk te maken’ is dan ook een kernprincipe uit de gezamenlijke visie”, zegt Boom.

In het rapport worden uniforme duurzaamheidsstandaarden voorgesteld om een gelijker speelveld te creëren voor boeren, waardoor bijvoorbeeld de Nederlandse aardappel eerlijk vergeleken kan worden met die uit Duitsland of zelfs met landen buiten Europa. Deze integrale standaard op duurzaamheid zorgt er tevens voor dat de wildgroei aan duurzaamheidsclaims en certificeringen gereguleerd wordt. Hierdoor wordt het voor boeren en tuinders makkelijker om te voldoen aan de vragen vanuit de markt en om tegenstrijdigheden in duurzaamheidsbeleid inzichtelijk te maken zodat politieke keuzes gemaakt kunnen worden. Verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn leiden immers niet altijd automatisch tot een lagere CO2-voetafdruk.

Erkenning van jonge boeren

Daarnaast is NAJK blij met de erkenning van de rol van jonge boeren en met de concrete aanbevelingen om hun positie te versterken. “Een fonds van 3 miljard euro, beschikbaar gesteld door de Europese Investeringsbank laat zien dat jonge boeren in Europa een plek verdienen”, zegt Boom. NAJK roept de Europese beleidsmakers op om de aanbevelingen uit het rapport te omarmen en op te nemen in hun beleidsplannen. “Als er ooit een moment is om stakeholders actief te betrekken bij de plannen voor landbouw en voedsel, dan is het nu. Schouders eronder en aan de slag!”

Tijdens de onderhandelingen vertegenwoordigde Peter Meedendorp als voorzitter van de Europese koepelorganisatie van de jonge boeren (CEJA), en tevens lid van NAJK, de belangen van de Europese jonge boeren en tuinders. We zijn trots op het feit dat Peter er de afgelopen maanden mede voor heeft gezorgd dat dit akkoord tot een succes is gekomen.