Weg met onnodige regels
Loop jij op jouw agrarische bedrijf tegen regels aan die praktisch niet uitvoerbaar zijn? Om dit te voorkomen heeft het ministerie het Agroloket in het leven geroepen. Bij het Agroloket kunnen agrarische ondernemers, op een laagdrempelige manier, het hele jaar door, knelpunten aanmelden. Het gaat om onnodige regeldruk in de dagelijkse bedrijfsvoering en belemmeringen bij voorgenomen innovatieve investeringen.
Het digitale loket is bedoeld voor het melden van specifieke knelpunten over de invulling én uitvoering van beleid. Daarentegen beleidskeuzes op zichzelf zijn het gevolg van politieke besluiten en maken daarom géén onderdeel van het loket uit. Aan wat voor een soort knelpunten moet je denken? Een voorbeeld. Een bollenteler gaf aan dat de wettelijk toegestane periode om op zandgrond Tagetes te kweken, als natuurlijk alternatief voor aaltjesbestrijding met chemische gewasbeschermingsmiddelen, te kort was. Regeldruk is een aandachtspunt van alle overheden, de overheden zijn dan ook allemaal bij het verminderen van de regeldruk betrokken.
Hoe werkt het loket?
Je kunt je voorstellen voor regeldrukvermindering en oplossingen voor belemmeringen bij innovatie aanmelden bij: agroloket@minez.nl. Na het indienen van een knelpunt krijg je binnen enkele dagen een reactie van het loket over het ingediende knelpunt en je voorgestelde oplossing. Het Agroloket is de opvolger van de Maatwerkaanpak regeldruk. Hiervoor riep NAJK eind 2016 jonge boeren en tuinders op om in een bepaalde periode knelpunten in te dienen. Het Agroloket is een structurele voorziening die elk moment toegankelijk is.
De overheid wil door het Agroloket samen met brancheorganisaties en met de indienende ondernemer actief op zoek naar oplossingen van de aangebrachte knelpunten. NAJK roept jonge boeren en tuinders die knelpunten in regeldruk ervaren op om dit aan te geven. Meer informatie over het Agroloket vind je hier.